Het Blue Moon-project is geïnspireerd op het fenomeen waarbij de volle maan niet volgens de kalenderregels verschijnt. Deze metafoor wordt gebruikt om niet alleen het unieke concept van het project te beschrijven, maar ook om de verbeeldingskracht van de ruimte naar voren te brengen. De verschillende maten van zwevende betonnen decoraties vertegenwoordigen het mysterieuze gevoel van de maan. De vrije rangschikking van het scherm bestaat uit twee sinusgolven en een cirkel die precies de veranderlijke maar periodieke kenmerken van de maan nabootst.
Unieke Eigenschappen
In tegenstelling tot de leeromgeving van conventionele bijlesinstituten, heeft dit project een vloeiende en open circulatieplanning en een transparante visuele schaal. Alle vaste objecten in de ruimte worden ondersteund door versterkt glas, en het zwevende betonontwerp zorgt ervoor dat elk lesgebied duidelijk zichtbaar is. De schermen in openbare ruimtes zijn ontworpen met het concept van elementen en kunnen organisch worden gerangschikt en naar behoefte worden aangepast. De gevel van het scherm brengt het sinusvormige curveconcept tot leven.
Realisatietechnologie
Om de lamellen te creëren die worden gebruikt om de binnenruimte te scheiden met een sinusvormige curve, wordt de lengte van de eerste laag van de ijzeren buis aan de ijzeren basis gelast, en de tweede laag wordt gemaakt van houtmateriaal om een verschillende vergroting te creëren. Gecombineerd met LED-verlichting op het witte ijzeren rooster, kan het boogvormige ontwerp worden benadrukt. De betonnen muur van de klasruimte wordt ondersteund door de vloerplaat en het ontwerp van glazen scheidingswanden en glazen deuren eronder zorgt ervoor dat de ruimte visueel de verbeelding van de zwevende betonnen muur oproept.
Specificaties
Het ontwerp beslaat een oppervlakte van ongeveer 105,7856 vierkante meter en is verdeeld in klaslokalen en toiletten.
Interactie
Het linkerdeel van de ruimte is gepland als ruimte voor groepsdiscussies, visueel gepresenteerd als een dynamische en tastbare lamellenwand die flexibel kan worden aangepast en verschillende ruimtes kan creëren. Het rechterdeel is gepland als klaslokalen, weergegeven met statisch onzichtbaar glas, wat de stijfheid van de ruimte sterk vermindert. De volledig transparante en vrije ruimte maakt niet alleen interactie tussen studenten in de les, maar ook communicatie tussen verschillende lesgevers mogelijk. Het stelt de ruimte ook in staat om zichzelf uit te drukken en een verbinding met de gemeenschap te vormen.
Locatie en Tijdsbestek
Het project werd voltooid in januari 2019 in Taipei, Taiwan.
Onderzoek
In reactie op de bedrijfsfilosofie van de klant, waarin wordt geloofd dat Engels leren in het dagelijks leven moet worden geleerd en geïmplementeerd, was het grootste probleem in dit geval de balans en interactie tussen openbare en privéruimtes. Hoe definieer je openbare en privéruimte, waarbij openbare ruimtes open en gedeeld moeten zijn, terwijl privéruimtes privé moeten zijn. Na het bereiken van de functionele doelen, zijn het visuele en auditieve gevoel bereikt in de gemeenschappelijke ruimte.
Uitdagingen
Het ontwerpteam moest eerst de geschikte ruimtelijke indeling voor dit soort leeromgeving sorteren en vervolgens het functionele concept van deze onderwijsinstelling realiseren om te voldoen aan de functionaliteit van verschillende groepsleermethoden in een beperkte ruimte. Daarnaast was ook de muur die de grootte van het klaslokaal definieert een uitdaging tijdens het productieproces. Het ontwerpteam gebruikt de wiskundige formule om de curve nauwkeurig te berekenen met behulp van een sinusgrafiek, zodat de lamellen, ongeacht of ze worden herschikt of gedemonteerd, de schoonheid en het ritme van de ruimte behouden.
Conclusie
Het Blue Moon-project is een uniek ontwerp dat onderwijs en verbeelding combineert. Met zijn vloeiende circulatieplanning, transparante visuele schaal en sinusvormige curveconcept, biedt het een nieuwe leeromgeving die afwijkt van de conventionele benadering. Het creëert een balans tussen openbare en privéruimtes en stimuleert interactie en communicatie tussen studenten en docenten. Dit innovatieve ontwerp is een ware blikvanger en verdient de erkenning die het heeft ontvangen.
Afbeelding Credits: TO DESIGN CO., LTD.
Awards en Onderscheidingen
Het Blue Moon-ontwerp heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Interior Space, Retail en Exhibition Design in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Het ontwerp toont sterke technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.
Projectontwerpers: Andrew Liu
Afbeeldingscredits: TO DESIGN CO., LTD.
Projectteamleden: Andrew Chih-Chieh Liu
Projectnaam: Blue Moon
Projectklant: Andrew Liu